Αρχική > παιδαγωγικά > Πώς να μιλήσετε σε έναν έφηβο και αυτός να ακούει αυτά που λέτε

Πώς να μιλήσετε σε έναν έφηβο και αυτός να ακούει αυτά που λέτε

13/02/2017

Διαθέστε τον απαραίτητο χρόνο μαζί του

Παρόλο που μπορεί να δίδουν την εντύπωση ότι το να βρίσκονται με τους γονείς είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν, οι περισσότεροι έφηβοι προσδοκούν να περάσουν χρόνο μαζί τους – ειδικά εάν οι γονείς τους επιτρέψουν να επιλέξουν πώς θα διαθέσουν αυτόν τον χρόνο. Απλά, προτείνετε στα παιδιά να βγείτε μαζί για να παρακολουθήσετε μια ταινία ή για να φάτε εκτός σπιτιού.

parent-talking-to-child

Το δικαίωμα της επιλογής επιβεβαιώνει την αίσθηση ανεξαρτησίας του εφήβου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση σας και να βρείτε τον χρόνο, τον οποίο αναζητούσατε για να μιλήσετε. Ο Δρ Larry Jenson, σύμβουλος γονέων για περισσότερα από 34 χρόνια, σημειώνει την αξία της συζήτησης με τους εφήβους. Ακόμα και για εφήβους, οι οποίοι μεγαλώνουν σε «δύσκολες» γειτονιές, η γονική επίβλεψη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της θετικής έκβασης στη ζωή τους.

Μην είστε επικριτικοί

Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, κάθε έφηβος επιθυμεί να τον σέβονται. Το αίτημα αυτό δεν ικανοποιείται όταν ένας γονέας «εκτοξεύει» επικρίσεις (ή έστω και συμβουλές), χωρίς να ακούει όσα το παιδί του έχει να πει. Ωστόσο, η επικριτική στάση δεν περιορίζεται μόνο στο περιεχόμενο των λεγομένων του γονέα. Το ίδιο σημαντικά είναι το ύψος της φωνής και η γλώσσα του σώματος. Συνεπώς, η προσέγγιση του εφήβου, με σεβασμό και διάθεση συνεννόησης, θα πρέπει να διασφαλίζεται τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη λεκτικό επίπεδο.

parents-making-teenage-daughter-do-choresΔείχνετε ότι συμπάσχετε

Όταν ο γονέας δείχνει ότι κατανοεί τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ο έφηβος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ειλικρινούς – ανοιχτής σχέσης. Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει – ως έναν βαθμό – να απομονώσει την ενήλικη οπτική των καταστάσεων και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες του εφήβου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνεί μαζί του, αλλά ότι αποδέχεται τη γνώμη του. Με τον χρόνο, η συζήτηση θα γίνεται ολοένα και ευκολότερη.

Αποκαλύψτε τον εαυτό σας

Μην καλλιεργείτε την εικόνα του αλάνθαστου συμβούλου για το παιδί σας. Αντίθετα, θα κερδίσετε περισσότερα εάν αποκαλύψετε τον εαυτό σας και μιλήσετε για τα δικά σας λάθη. Ειδικά τα λάθη, τα οποία κάνατε εσείς κατά την εφηβεία, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια πιο ειλικρινή επικοινωνία.

parent_adolescentchildΚάνετε ερωτήσεις, αλλά και δημιουργήστε άνετο κλίμα για να σας θέτει ερωτήσεις

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να παραμείνουν σε επαφή με τα παιδιά τους, είναι να δημιουργήσουν ένα άνετο κλίμα στο σπίτι, βάσει του οποίου οι έφηβοι θα αισθάνονται ότι μπορούν να τους συμβουλευθούν. Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση σχετικά με θέματα, όπως οι σχέσεις, το σεξ ή τα ναρκωτικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, σε διάφορες μελέτες, οι έφηβοι συνήθως απαντούν ότι θα προτιμούσαν να ενημερωθούν για αυτά τα θέματα από τους γονείς τους, παρά από φίλους ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, στις περιπτώσεις που οι γονείς ρωτούν τα παιδιά τους, καλό θα ήταν να θέτουν ανοικτές και όχι κλειστές ερωτήσεις. Οι κλειστές ερωτήσεις είναι δυνατό να απαντηθούν με «ναι» ή «όχι», ενισχύοντας την αυτοματοποιημένη τάση αποστασιοποίησης του εφήβου. Αντίθετα, οι ανοικτές ερωτήσεις δηλώνουν ταυτόχρονα ότι ο γονέας ενδιαφέρεται να ακούσει την άποψη του εφήβου για το θέμα.

Όταν η επικοινωνία δεν βελτιώνεται

Εάν η επικοινωνία δεν βελτιώνεται, παρά την προσπάθεια που καταβάλετε, η επιμονή στην ίδια κατεύθυνση είναι η μόνη αποδεκτή επιλογή. Για τις δύσκολες σχέσεις γονέων – εφήβων, ο Δρ Jenson επικεντρώνεται σε τρεις απλές συμβουλές:

1. Ένας έφηβος είναι πιθανότερο να ακούσει όσα του λένε οι γονείς, εφόσον εκείνοι έχουν προηγουμένως διαθέσει χρόνο για να ακουστεί η γνώμη του.

2. Οι γονείς πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να καταδεικνύεται η σημασία της παρουσίας τους στη ζωή των παιδιών. Παρόλο που έχουν να προσφέρουν πολλά, αυτό χάνει την αξία του εφόσον δεν το συνειδητοποιούν οι έφηβοι.

3. Το χιούμορ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την εκτόνωση της έντασης. Αρχίζετε τη συζήτηση με ευχάριστη διάθεση.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να «επιλέγετε τις μάχες σας». Κάποιες από τις πράξεις ενός εφήβου είναι πιθανό να φαίνονται απλώς ενοχλητικές, ενώ άλλες μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή του. Όταν ένας γονέας προσπαθεί να τις αντιτεθεί συνολικά, προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση. Συνεπώς, η παρέμβασή του αποδεικνύεται συχνά αναποτελεσματική. Αντίθετα, εάν αναδείξει τις αρνητικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι πράγματι σοβαρές, έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς παρέμβασης.

Πηγή

Advertisements
Κατηγορίες:παιδαγωγικά Ετικέτες: ,
Αρέσει σε %d bloggers: