Αρχική > παιδαγωγικά > 4 απλές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες οι περισσότεροι γονείς τις θεωρούν λανθασμένες

4 απλές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες οι περισσότεροι γονείς τις θεωρούν λανθασμένες

14/01/2016

Η πίεση με μέτρο οδηγεί τα παιδιά σε σωστές κατευθύνσεις.

Οι γονείς θεωρούν ότι εάν πιέσουν τα παιδιά τους εκείνα θα αντιδράσουν και θα δημιουργηθεί μεταξύ τους ένταση. Προκειμένου να έχουν μία πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, αποφεύγουν να τα ζορίσουν και να τα πιέζουν να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν.

kids

Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που δέχτηκαν πίεση είτε από τους γονείς είτε από το κοινωνικό τους περιβάλλον, μελλοντικά κατέκτησαν πολύ περισσότερους στόχους τους από ότι εκείνα που δεν δέχτηκαν περιορισμούς. Όταν βάζουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα τους δίνουμε και μια γραμμή κατεύθυνσης. Εάν τα αφήνουμε να κάνουν ανεξέλεγκτα όλα όσα επιθυμούν τότε

Όταν το παιδί λέει ψέματα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη «κακού παιδιού».

Όσο περίεργο και αν θεωρηθεί από έναν γονέα, όταν ένα παιδί διαμορφώνει ένα ψέμα είναι δείκτης της πρόωρης νοημοσύνης του. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έλεγαν ψέματα από μικρή ηλικία, μελλοντικά τα πήγαν πολύ καλύτερα στο σχολείο. Οι γονείς καλό θα ήταν να σταματήσουν να ανησυχούν για το αν το παιδί τους αποδειχθεί παθολογικός ψεύτης και απλά να προσπαθήσουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια.

Μην αποτρέπετε τα παιδιά να αντιμιλάνε.

Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθεια τους να επιβληθούν δεν επιτρέπουν τον παραμικρό αντίλογο από τα παιδιά τους και διατηρούν επικριτικό ύφος που φέρνει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών. Οι γονείς οφείλουν να εξηγούν για ποιους λόγους έχουν αρνητική στάση και απαγορεύουν ορισμένα πράγματα στα παιδιά και να τους επιτρέπουν έστω και λίγο να διαφωνούν μαζί τους.

Τα εκπαιδευτικά dvd δεν θα κάνουν τα παιδιά διάνοιες.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο τεράστιες ποσότητες από εκπαιδευτικά dvd τα οποία αφήνουν την υπόνοια ότι το παιδί παρακολουθώντας τα θα γίνει εξυπνότερο. Αυτό όμως για να συμβεί προϋποθέτει ένα συνδυασμό εκπαίδευσης και από τον γονέα. Οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν το πόσο χρήσιμοι είναι για την εκπαίδευση του παιδιού τους και να υπερεκτιμούν την προβολή αυτών των dvd.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

Πηγή

Advertisements
Κατηγορίες:παιδαγωγικά Ετικέτες: ,
Αρέσει σε %d bloggers: