Αρχική > παιδαγωγικά > Εκπαιδευτική επανάσταση στη Φινλανδία

Εκπαιδευτική επανάσταση στη Φινλανδία

24/03/2015

"Επανάσταση" στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης ετοιμάζει η Φινλανδία, μία χώρα πρότυπο για τις μεθόδους και το επίπεδο Παιδείας της, καταργώντας τα παραδοσιακά μαθήματα και εισάγοντας συνδυαστικό τρόπο διδασκαλίας, με βιωματικό τρόπο.

school Βιωματική εκπαίδευση στη Φινλανδία

Τα γνωστικά αντικείμενα όπως τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, οι ξένες γλώσσες κ.α. παραμερίζονται, και στη θέση τους μπαίνει η διδασκαλία διαθεματικών (cross-subject) "φαινομένων" που απαιτούν συνδυαστικές γνώσεις και συνδέονται πιο άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών.

Για παράδειγμα, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται το "φαινόμενο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενός μαθήματος που θα περιλαμβάνει γνώσεις ευρωπαϊκής Ιστορίας, γνώσεις Γεωγραφίας, γνώσεις ξένων γλωσσών αλλά και οικονομικών (για τους πιο προχωρημένους).

Παιδιά πιο μικρά, θα μπορούν να συμμετέχουν σε "φαινόμενα" όπως είναι οι "υπηρεσίες καφετέριας", στο πλαίσιο των οποίων θα καλούνται να λειτουργούν ως "υπάλληλοι" και να "ακονίζουν" τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά, στην επικοινωνία, στις ξένες γλώσσες (αν το σενάριο προβλέπει την εξυπηρέτηση ενός πελάτη από το εξωτερικό) κ.α.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας, με μαθητές που δεν θα κάθονται σε θρανία αλλά θα αλληλεπιδρούν με τον εκπαιδευτικό και μεταξύ τους, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος ή τη λύση ενός γρίφου.

Το πρόγραμμα ήδη "τρέχει" δοκιμαστικά σε σχολεία της χώρας.

Advertisements
Κατηγορίες:παιδαγωγικά Ετικέτες: ,
Αρέσει σε %d bloggers: